Palat De Lux

Hamilton PSR, revitalizarea primului ceas digital

by Stefan Ciobanu
May 21,2022

Anii ’70 au fost plini de revoluții. Ei bine, dacă sunteți nascuti în anii ’70 și căutați o doză sănătoasă de nostalgie, Hamilton sărbătorește a 50-a aniversare a primului ceas digital din lume, Pulsar. Și o face prin reeditarea acestui model într-un mod foarte fidel. Faceți cunoștință cu noul ceas Hamilton PSR.

Anii ’60 -’70 au fost o epocă a avansurilor rapide în tehnologie și apariția electronicelor a stârnit o revoluție în ceasornicărie. Primul ceas de mână electric a fost prezentat în 1957 de către Hamilton, seria 500 a fost extrem de apreciata, mai ales iconicul Ventura. Deși tehnologia cuarțului a fost deja folosită de câțiva ani pentru ceasuri de mare precizie, adevărata provocare a fost miniaturizarea acestei tehnologii. În anii 1960, producătorii de ceasuri elvețieni, americani și japonezi au pornit într-o cursă pentru a dezvolta primele modele ale tehnologiei de cuarț pentru ceasul de mână.

Producătorii de ceasuri elvețieni au întreprins cercetări combinate prin intermediul laboratorului elvețian de cercetare a ceasurilor (LSRH), apoi cu Centrul de ceasuri electronice (CEH) din 1962. Acest consorțiu a prezentat primul prototip de ceas de cuart în 1966. Dar primul ceas de mână cu cuarț care a intrat pe piață a venit de la Japonia. În decembrie 1969, Seiko anunță lansarea Astron. La doar câteva săptămâni mai târziu, la târgul din Basel din 1970 au fost prezentate mai multe proiecte: Swiss Beta 21 (consorțiul CEH), Longines Ultra-Quartz, Girard-Perregaux Elcron …

6 mai 1970 a fost unul dintre momentele care au definit designul anilor șaptezeci. Un ceas ca niciunul altul a fost prezentat în timpul unei conferințe de presă în New York. Nu numai că Hamilton Pulsar a fost alimentat de o mișcare de cuarț, dar nu avea părți în mișcare. Acest „computer cu încheietură solidă nu mai mare decât un ceas de mână”, nu avea indicatoare și nici un cadran, înlocuind acestea cu un afișaj digital. Pulsar a ieșit direct din ficțiunea științifică cu designul spațial și funcționalitatea sa unică. Apăsarea unui buton a făcut ca timpul să clipească cu LED-uri roșii pe ecranul întunecat. LED-urile consumau atât de multă energie, încât pentru a evita descărcarea bateriei, timpul nu a putut fi afișat permanent.

Pulsar a fost dezvoltat de Hamilton în parteneriat cu Electro / Data, Inc. Primul Hamilton Pulsar, P1, a ieșit pe piață în 1972. A fost lansată o ediție limitată de 400 de piese cu carcasă și brățară din aur galben; inițial s-a vândut pentru 2.100 USD, de aproximativ 10 ori mai mare decât prețul unui Submariner Rolex sau prețul unui sedan de familie. Butonul de comandă era situat la ora 6 și cristalul era din rubin sintetic. În interior era o mișcare de cuarț integrată cu 25 de chipsuri care se desfășura la 32.768 Hz.

La sfârșitul anului 1972, Hamilton Pulsar P1 a fost înlocuit de P2, care avea un modul electronic îmbunătățit și o carcasă mai rotunjită. A fost fabricat din diferite materiale, în cantități mult mai mari și s-a bucurat de un enorm succes comercial. A fost modelul pe care Roger Moore l-a purtat în prima scenă a lui James Bond – Live and Let Die. Printre cei care îl poartă s-au numărat Keith Richards, Joe Frazier, Elton John, Giovanni Agnelli și președintele american Gerald Ford.

Hamilton PSR, revitalizarea unui gigant

Pentru a 50-a aniversare a acestui punct de reper, brandul lansează acum o abordare modernă asupra Hamilton Pulsar P2, modernizat cu tehnologie modernă: Hamilton PSR. Carcasa rotundă în formă de pernă vine în aceleași dimensiuni ca și originalul, însemnând 40,8 mm x 34,7 mm. Cristalul acum confecționat din safir în loc de mineralit pe modelul din 1972. Numele Pulsar gravat pe carcasa P2 a fost înlocuit de Hamilton, deoarece marca „Pulsar” nu mai aparține Hamilton, ci a fost achiziționată de Seiko . În cele din urmă, carcasa înșurubată este gravată cu o stea Pulsar, iar rezistența la apă este acum de 100m – față de 30m pentru Hamilton Pulsar P2.

Una dintre principalele diferențe cu P2 este afișarea timpului. Hamilton PSR dispune de un LCD hibrid reflectorizant (lichid Display Display) / emisiv OLED (Diodele ecologice de lumină). Ecranul LCD asigură că timpul este vizibil permanent și în condițiile luminii de zi. Apăsarea butonului din partea carcasei crește cosiderabil gradul de iluminare. Fără iluminare de fundal a afișajului, consumul de energie este redus, iar durata bateriei este de 5 ani!

Ecranul inovator este obiectul unei cereri de brevet. A fost dezvoltat împreună cu Asulab, laboratorul de cercetare și dezvoltare corporativă Swatch Group. Este fabricat cu o altă companie Swatch Group, EM Microelectronic din Marin.

Noul PSR Hamilton este disponibil în două versiuni. Prima este o carcasă clasică din oțel inoxidabil periat și brățară (ref. H52414130), a doua este un model foarte clasica cu carcasă și brățară din oțel inoxidabil acoperit cu PVD din aur galben (ref. H52424130 ), care este o ediție limitată de 1.970 bucăți.

Ceas unisex Hamilton American Classic H52585339

  • Stefan Ciobanu
  • May 21,2022

Leave a Reply