Probabil ca multe dintre persoanele care cumpara sau detin
bijuterii cu diamante
se intreaba macar o data daca sunt veritabile sau nu. Daca deja ai ajuns in punctul in care detii un briliant, insa nu esti convins ca este 100% adevarat, exista cateva teste prin care poti verifica daca este fals sau nu.
Cand mergi sa cumperi un diamant, poti tine cont
de cei 4C
– culoare, claritate, carat si taietura (cut) si sa stai departe de cele care nu sunt certificate, dar ce faci in momentul in care deja ai un diamant in posesie? Ei bine, exista numeroase teste la care iti poti supune briliantul.
“
Testul zgarierii”
Aceasta este una dintre cele mai simple modalitati prin care poti vedea daca diamantul este veritabil sau nu. Prin
“testul zgarierii”
poti vedea care este gradul de duritate al pietrei. Tot ce trebuie sa faci este sa zgarii piatra de o oglinda. Aceasta metoda masoara duritatea pietrei pe scara Mohs, care are 10 trepte (de la 1 la 10). Sticla este evaluata la 5.5 si diamantele se situeaza pe ultima treapta, ceea ce inseamna ca un briliant veritabil va zgaria sticla.
“
Testul cetei”
Acest test nu presupune sa tii diamantul afara in ceata, ci sa creezi o pelicula de ceata in jurul lui prin suflarea unui aer cald. Un diamant veritabil nu pastreaza bine caldura, ceea ce inseamna ca nu se va aburi, asa cum se intampla in cazul celor false.
“
Testul transparentei”
Un diamant adevarat ar trebui sa refracte lumina atat de puternic incat sa nu poti vedea prin el. Asadar, daca ai o piatra pretioasa acasa dar nu esti 100% sigur ca este un diamant, incearca testul transparentei. Ia o bucata de ziar sau o pagina dintr-o revista si pune diamantul in mijocul ei. Daca piatra este un diamant veritabil cu o taietura decenta, atunci ar trebui sa straluceasca suficient de mult incat sa nu poti vedea sa citesti prin el.
“
Testul calduri”
Inainte sa faci acest test tine cont de faptul ca exista un risc destul de mare sa distrugi piatra, daca nu este una veritabila. Intrucat diamantele sunt minerale extrem de rezistente, acest test nu le-ar putea distruge. Insa, in cazul in care piatra nu este diamant, aceasta va crapa sau se va sparge. Cum functioneaza “testul caldurii”? Mai intai incalzeste piatra la flacara brichetei timp de 30 de secunde, dupa care scufund-o imediat intr-un pahar cu apa rece. Un diamant real nu va reactiona la schimbarile bruste de temperatura, in timp ce unul fals se va sparge sau va crapa pe interior.
“
Testul apei”
Un alt test care iti va spune daca un diamant este veritabil sau nu este “testul apei”. Intrucat briliantele veritabile sunt dense, de indata ce le pui in apa ele se scufunda si nu plutesc la fel ca diamantele false. Pentru a afla 100% sigur daca diamantul este veritabil, este de preferat sa nu verifici acest lucru printr-un singur test, ci prin efectuarea a cel putin 2 teste.