Palat De Lux

Samsung Galaxy Watch 3 - Smartwatch-ul premium cu marginea rotativă, sau cum să faci navigarea prin meniu distractivă (TECH REVIEW)

by Stefan Ciobanu
April 02,2022

Galaxy Watch 3 este ultimul smartwatch venit în teste în acest an, şi reprezintă, la momentul scrierii articolului, magnum opus-ul celor de la Samsung pe acest segment de gadget-uri.

Experienţa de unboxing este una dintre cele mai simple pe care le-am întâlnit până acum de la Samsung - o cutie lunguiaţă, simplă, înăuntrul căreia se află ceasul şi încărcătorul său. Nu e tocmai premium, însă partea bună vine atunci când descoperi gadget-ul din interior.

Design simplu şi elegant

Galaxy Watch 3 nu seamănă mai deloc cu un smartwatch, optând pentru un look clasic, simplu şi elegant. Cureaua este din piele neagră şi cadranul este generos, mai ales în versiunea de 45mm, pe care am primit-o eu. Există încă o versiune, de 41mm, mai mică şi care cred că s-ar fi potrivit mai bine cu încheietura mea şi mi-ar fi plăcut mai mult, dar aceasta e clar versiunea pe care o vrei dacă îţi plac ceasurile mari sau ai o încheietură solidă.

Partea bună este că ceasul este şi mai subţire şi mai uşor decât precedenta generaţie, iar cureaua nu m-a deranjat aproape deloc pe toată perioada utilizării, iar partea cea mai bună este că acum include şi un bezel rotativ (sau margine rotativă, cum vrei să îi spui). Ajungem însă şi la acel aspect în curând.

Varianta pe care am testat-o eu se numeşte Mystic Black şi cadranul este realizat din oţel inoxidabil, deşi înţeleg că există şi unul de titaniu. Mai există culoarea Mystic Silver pentru ceasul de 45mm, dar şi Mystic Bronze, pentru cel de 41mm.

Ecran şi configurare

Ecranul este superb, un AMOLED de 1.4 inci acoperit cu sticlă Corning Gorilla Glass DX, foarte luminos afară şi perfect pentru a-ţi arunca o scurtă privire la el în timpul alergării. Bine, asta nu ar trebui să mai fie o surpriză, Samsung este recunoscută pentru display-urile excelente, fie că vorbim de telefoane sau de smartwatch-uri.

Pentru configurare nu ai foarte multe de făcut, dacă ai un telefon Samsung. Instalezi aplicaţia Galaxy Wearable, te conectezi cu telefonul la ceas şi cam asta e tot. Mai dificil este dacă foloseşti alt tip de smartphone, pentru că va trebui să instalezi nu doar aplicaţia Galaxy Wearable, ci şi un plugin special pentru ceas, aplicaţia Samsung Health şi Samsung Accessory Service. E puţin mai complicat, dar şi aici ar trebui să te descurci fără mari probleme.

Software

Dacă nu eşti la prima experienţă cu un ceas Samsung, vei ştii probabil că rulează sistemul de operare Tizen, cu interfaţă One UI Watch şi asta face, dacă ai un telefon al sud-coreenilor, să fii integrat într-un ecosistem bine alcătuit, şi să ai acces la aplicaţii multiple din suita Samsung, precum asistentul digital Bixby, Samsung Pay, cu care poţi şi plăti sau chiar suport pentru stocare de muzică de pe Spotify, un lucru incredibil de rar pe smartwatch-uri, dar pe care îl apreciez şi utilizez destul de mult, mai ales că Galaxy Watch 3 vine cu 8GB de stocare pentru melodii şi aplicaţii.

Integrarea în ecosistem aduce şi alte funcţii precum, dacă ai un televizor Samsung, vei putea să alegi un videoclip cu exerciţii din Samsung Health, să îl pui pe TV şi să observi în acelaşi timp ritmul bătăilor inimii tale.

Problema cu Tizen OS este reprezentată de faptul că lipsesc multe aplicaţii de tip third-party, astfel că selecţia la acest capitol pare mai sărăcăcioasă decât la alte smartwatch-uri. Chiar şi aşa însă, nu ar trebui să ai mari probleme în a găsi alternative, iar titlurile importante, precum Strava de exemplu, pot fi găsite.

cXallQueue.push(['invoke', function() { googletagmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-2100663-4'); });}]);

Marginea rotativă sau cum să transformi un ceas într-un mecanism antistres

Hai să vorbim însă şi de elefantul din cameră sau, în acest caz, de marginea rotativă. O să fiu succint: e excelentă şi îmi doresc să o văd implementată pe mai multe ceasuri. Este o cale simplă şi uşoară de a trece prin meniu, şi scoate şi un „click” satisfăcător atunci când o roteşti, astfel că mi s-a întâmplat să mă joc cu ea fără să îmi dau seama de foarte multe ori, în momente în care mă gândeam la alte lucruri.

Galaxy Watch 3 poate face majoritatea lucrurilor pe care le face orice alt smartwatch premium de pe piaţă, inclusiv monitorizarea exerciţiilor, care este destul de precisă, deşi uneori supraapreciază distanţa parcursă, monitorizarea somnului (pe care trebuie să recunosc că nu am încercat-o, ceasul fiind mult prea mare pentru mine pentru a putea dormi cu el), vederea notificaţiilor şi oferirea unor răspunsuri la mesaje sau monitorizarea oxigenului din sânge, cu ajutorul unui senzor SpO2.

În cazul ultimului, am mai explicat în alte review-uri cum funcţionează, aşa că nu o să mai intru în detalii aici, amintind doar rezultatele, care au fost precise pe ambele dispozitive pe care am făcut această măsurare - 96%. Spre deosebire de alte smartwatch-uri (hm, hm, Fitbit Sense), senzorul SpO2 nu funcţionează noaptea, astfel că nu poate detecta iregularităţi în timpul somnului, dacă te interesează asta foarte mult.

Ce mi-a plăcut foarte mult la capitolul monitorizare la Watch 3 este însă analiza felului în care alergi. Aici, Samsung a făcut o treabă foarte bună, ceasul fiind capabil să îţi ofere detalii despre mai multe capitole ale alergării tale, precum timpul în care ai stat în contact cu pământul, timpul petrecut în aer, regularitate, asimetrie sau chiar cât de încordat ai fost pe parcursul excerciţiului. Mi s-a părut o metodă foarte distractivă şi interesantă de a-ţi examina stilul de alergare şi a-l corecta, acolo unde e cazul.

O altă noutate este funcţia de fall detection, pe care o mai găsim pe Apple Watch, şi care a salvat deja vieţi, dovedindu-şi utilitatea. Practic, aceasta detectează momentul în care o persoană cade şi transmite automat un SMS la contactele de urgenţă (care pot fi maxim 4), informându-le că acea persoană poate fi în pericol. Samsung a emis un avertisment totuşi cu privire la această funcţie, conform căruia s-ar putea activa în timpul unor exerciţii mai intense. Nu ştiu încă dacă a fost rezolvată această mică problemă, aşa că ar fi bine să stai totuşi din când în când cu ochii pe ceas dacă plănuieşti aşa ceva.

Durabilitate şi baterie

În fine, câteva cuvinte despre durabilitatea lui Galaxy Watch 3. Ceasul are standardul militar de rezistenţă MIL-STD-810G, şi poate rezista la presiune de până la 5 atmosfere, ceea ce înseamnă că ar trebui să poţi înota cu el, dar cu mare grijă - Samsung recomandă ca gadget-urile cu o astfel de protecţie să nu fie ţinute în apă mai mult de o oră, sau la adâncimi mai mari de un metru şi jumătate pentru mai mult de 10 minute. Eu sincer, aş recomanda chiar să eviţi să înoţi cu el şi să foloseşti un Watch Fit, dacă preferi tot ceva de la Samsung, sau un Watch Active.

Bateria e în continuare călcâiul lui Ahile pentru mine la aceste ceasuri premium ale producătorilor mari. Dacă în această perioadă, când foarte mulţi lucrează de-acasă, m-am putut obişnui cu un ceas pe care să îl încarc o dată la două zile (pentru că atât ţine bateria lui Galaxy Watch 3), nu cred că aş putea repeta acest lucru într-o perioadă post-COVID. M-am obişnuit să încarc ceasul o singură dată pe săptămână şi lucrul acesta mi se pare un avantaj enorm pe care îl au rivalii Samsung din această piaţă. Nici încărcarea nu e cea mai rapidă, mergând de la 0 la 100% în aproximativ 2 ore.

Dacă însă nu te deranjează să îţi încarci ceasul des şi vrei o experienţă premium de la Samsung pentru încheietura ta, nu prea ai cum să dai greş cu Galaxy Watch 3. Marginea rotativă este o implementare excelentă, iar smartwatch-ul abundă în funcţii şi opţiuni de monitorizare, astfel că nu prea o să ai de ce să te plângi. Galaxy Watch 3 costă aproximativ 1600 de lei (+ / - 50 de lei, în funcţie de retailer) în varianta de 45mm şi puţin mai ieftin, pe la 1350 de lei, în varianta de 41mm.

  • Stefan Ciobanu
  • April 02,2022

Leave a Reply