Palat De Lux

Hamilton Ventura, un american de colectie

by Stefan Ciobanu
July 04,2022

Hamilton Ventura, un american de colectie – Când vine vorba de inovație horologică, este tentant să ne concentrăm asupra Europei și, în cele din urmă, asupra Japoniei. De asemenea, este prea ușor să treci cu vederea influența cheie și adesea perturbatoare a SUA. America și-a perfecționat abilitățile de producție în serie și aceste metode au alimentat industria ceasorniciei din SUA în secolul al XIX-lea. Deși Japonia a vândut primul ceas de mână din cuarț în 1969, primul ceas cu cuarț a fost construit în Statele Unite de către Laboratoarele telefonice Bell în 1927.

Ceasurile digitale cu cuarț, care s-au dovedit a fi o adevărata lovitură a hegemoniei mecanice elvețiene, au fost dezvoltate pentru prima dată în America – sub forma lui Bulova Accutron. Dar ceasul de la care a început totul în 1957 a fost gama Hamilton Electric și modelul său extrem de distinctiv „Ventura”, la fel de cunoscut ca si Hamilton Khaki Field Titanium .

Hamilton Ventura, un american de colectie

Aceste minuni electromecanice arătau asemănător cu un ceas tradițional, dar de fapt funcționau invers. Într-o mișcare mecanică, puterea provine de la izvorul principal – eliberat, câte o bătaie la rând, de către volanul balansierului. Puterea din ceasul Hamilton, totuși, a venit de la volan – primind o „împingere” periodică din contactul său cu un electromagnet alimentat de la baterie – și mișcarea tuturor mâinilor a fost indexată înapoi de la acest impuls. Ceasurile Hamilton Electrics inițial – Ventura inclusiv – nu erau de încredere, mai ales din cauza coroziunii componentelor, fapt ce a dus la oprirea în cele din urmă a productiei.

Chiar daca mișcarea a fost cu adevarat inovatoare inovatoare, trebuie să salutam si proiectarea carcasei. Ceasurile americane au avut întotdeauna o notă mai strălucitoare decât concurenții lor europeni, dar aspectul lui Ventura de la jumătatea secolului a ridicat nivelul. A fost creația designerului industrial Richard Arbib, care, în mod surprinzător, a atins faima ca designer de mașini – înclinația sa pentru formele în V, cel mai ușor de recunoscut în modelul Hudsons de la AMC.

Ca întruchipare a retro-futurismului, a fost alegerea perfectă pentru încheieturile actorile din „Men In Black”. Puține modele de ceasuri din anii 1950 au supraviețuit neschimbate până în prezent. Puteți găsi o piesă originală din epoca Elvis pentru aproximativ 1.000 – 1.500 GBP.

  • Stefan Ciobanu
  • July 04,2022

Leave a Reply