Google şi Apple achiziţionează din când în când firme mai mici pentru a se extinde în alte domenii sau pentru a-şi îmbunătăţi echipa cu oameni specializaţi pe anumite domenii. Google a anunţat că a cumpărat un producător de ceasuri inteligente, WIMM Labs, iar Apple a cumpărat firma suedeză AlgoTrim, care dezvoltă tehnologii de compresie şi de imagistică digitală.
Nu e o surpriză când giganţii tehnologiei cumpără startup-uri sau firme care posedă tehnologii inteeresante. Motivaţiile sunt de obicei de două tipuri: vor să-şi extindă business-ul corporate şi în alte arii sau vor să profite de pe urma forţei de muncă de la o anumită firmă, specializată pe anumite tehnologii. Astăzi este vorba de a doua variantă.
Google a confirmat că a achiziţionat WIMM Labs anul trecut, dar tranzacţia a fost secretă până acum. WIMM producea nişte smartwatch-uri cu Android, înainte de a-şi opri activitatea în 2012. Atunci ei au anunţat că au intrat într-un parteneriat exclusiv, dar nu au dat detalii.
De ce vrea Google WIMM Labs? Răspunsul e evident: ar dori să dezvolte un asemenea gadget pe care să-l lanseze pe piaţă, patentele existând încă din 2011, iar echipa de Android lucrează deja la un sistem potrivit. De asemenea, potrivit TechCrunch, se încadrează bine în filosofia Google de a introduce Android pe mai multe dispozitive şi în mai multe variaţiuni, aşa cum este cea de pe Google Glass, un alt device interesant.
WIMM One a fost primul smartwatch cu Android 2.1 lansat în 2011. Folostea Bluetooth şi Wi Fi, avea 256 MB de RAM şi un procesor de 667 de Mhz. Putea să respingă apeluri de pe Android, BlackBerry sau iOS, să primească SMS-uri şi informaţii despre un contact.
Dacă Google dezvoltă un ceas inteligent, acesta se va integra cu dispozitivele sale, dar până atunci Samsung va prezenta la IFA 2013 Galaxy Gear, un ceas inteligent pentru conectarea la telefoanele sale. De asemenea, pe piaţă mai există astfel de dispozitive.
Potrivit TechCrunch, mai există varianta ca achiziţia WIMM Labs să fi fost făcută pentru a câştiga oameni care au lucrat cu Android pe dispozitive "miniaturale", iar Google ar urma să lanseze un asemenea software în viitor.
De ce s-a dus Apple în Suedia?
Apple a achiziţionat compania AlgoTrim , din Suedia, care s-a ocupat de protocoale de compresie de date şi dezvoltarea unor noi tehnici pentru fotografia digitală. AlgoTrim nu a mai avut foarte multe inovaţii în ultima vreme, dar pentru Apple ar putea fi parte din echipa care dezvoltă camerele de pe telefoane şi tablete.
AlgoTrim lucra în ultima vreme la fotografia computaţională pe dispozitivele mobile. Spre deosebire de fotografia digitală clasică, ce îşi are originile în cea clasică, pe film, imagistica dezvoltată de AlgoTrim se bazează pe o serie de sisteme, senzori, procesări şi lumini inteligente ca să ajungă la un rezultat bun. Este practic, o fotografie ajutată să iasă bine, indiferent de condiţiile hardware.
Astfel, doar gândiţi-vă ce ar putea dezvolta Apple pentru camerele sale. Compania americană este cunoscută pentru că a avut camere foto excelente mereu, fără să exagereze la numărul de pixeli. Cu AlgoTrim, rezultatele ar putea fi mai bune, puterea de procesare necesară ar putea fi mai mică, iar consumul de energie redus.
Este cea de-a şasea companie achiziţionată de Apple anul acesta.