Odată cu aprobările primite în Statele Unite şi Uniunea Europeană, aplicaţia Fitbit EKG poate ajuta la prevenirea complicaţiilor grave precum accidentul vascular cerebral, permiţându-le utilizatorilor să detecteze variaţii ale ritmului cardiac, direct de pe dispozitivul lor.
Electrocardiograma (EKG sau ECG) analizează variaţiile ritmului cardiac pentru a detecta fibrilaţia atrială (FibA), boală ce afectează mai mult de 33,5 milioane de oameni din întreaga lume. Utilizatorii români ce deţin ceasul inteligent Fitbit Sense vor putea folosi aplicaţia Fitbit EKG începând cu luna octombrie a acestui an.
Ca parte a procesului de aprobare a aplicaţiei EKG de către agenţiile de reglementare, Fitbit a efectuat un amplu studiu clinic în mai multe regiuni din Statele Unite. Studiul a evaluat capacitatea algoritmului Fitbit de a distinge fibriliaţia atrială (FibA) de ritmul sinusal normal şi de a genera o electrocardiogramă ce oferă înregistrarea ritmului cardiac electric. Măsurătorile înregistrate în timpul studiului au depăşit metricii stabiliţi iniţial.
Astfel, aplicaţia Fitbit EKG a detectat până la 98,7% din cazurile FibA (sensibilitate) şi a identificat în procent 100% corect participanţii cu un ritm sinusal normal (specificitate).
Pentru a citi ritmul cardiac pe noul Fitbit Sense, utilizatorii trebuie să stea nemişcaţi timp de 30 de secunde şi să ţină degetele pe inelul din oţel inoxidabil al ceasului. Analiza poate fi descărcată şi ulterior trimisă unui medic. De asemenea, Fitbit Sense este primul ceas din lume cu senzor EDA, ce măsoară răspunsul activităţii electrodermale pentru a gestiona nivelul de stres. Totodată, vine cu un senzor ce măsoară temperatura de la nivelul pielii, şi are o autonomie a bateriei de peste 6 zile între încărcări.
Fitbit Sense se poate pre-comanda de pe site-ul Fitbiom şi eMAGo la preţul de 1.649 RON, în două opţiuni de culori - carbon/graphite stainless steel şi lunar white/soft gold stainless steel.