Palat De Lux

“De la brut la preţios”

by Stefan Ciobanu
February 20,2023

Ce pietre pretioase ar trebui sa aleg pentru un colier?

Pietrele pretioase exista in multe culori si forme, iar selectia este uriasa. Ce piatra ti se potriveste este in primul rand o chestiune de gustul si stilul tau personal. Cu toate acestea, ce este de fapt o piatra pretioasa, ce este o bijuterie si de ce unele pietre pretioase sunt numite pietre semipretioase? Afla aici.

Ce este o piatra pretioasa si ce o deosebeste de alte minerale?

Astazi, termenul de piatra pretioasa este adesea folosit pentru a descrie orice mineral gasit intr-o bijuterie. Pietrele pretioase sunt pietre cu adevarat speciale, adica cele care sunt foarte rare, care sunt transparente si care au, de asemenea, o duritate pe scara Mohs de mai mult de 7.

Scara de duritate a mineralelor variaza de la 1 pentru pudra de talc, un mineral care poate fi zgariat cu o unghie, la 10, pentru diamante. Scara a fost dezvoltata de legendarul geolog Friedrich Mohs la inceputul secolului al XIX-lea si este inca considerata standard. Ideea din spatele gradelor de duritate este usor de inteles: un mineral cu o duritate mai mare va zgaria un mineral cu o duritate mai mica.

Pentru mai multe detalii, intra pe / .

Conform acestei definitii, singurele pietre pretioase sunt diamantul, smaraldul, safirul, topazul si rubinul. Nu toate celelalte pietre pretioase indeplinesc toate cele trei criterii simultan. Pentru unele dintre aceste pietre care nu sunt clasificate ca pietre pretioase, termenul de pietre semipretioase a fost folosit anterior, cu toate acestea, este depasit si este acum rar folosit.

Avantajul pietrelor pretioase clasice consta, pe de o parte, in frumusetea lor si, pe de alta parte, in durabilitatea lor. Ele sunt potrivite pentru utilizarea de zi cu zi si inca arata la fel de frumos chiar si dupa cativa ani, spre deosebire de mineralele moi, care se zgarie rapid.

De asemenea, este tipic pentru pietrele pretioase care sunt de obicei sculptate in fatete, astfel incat lumina sa fie reflectata cu un efect deosebit de frumos ca urmare a trecerii luminii prin piatra transparenta. Perfect pentru un colier cu un pandantiv de piatra pretioasa.

Ce pietre pretioase sunt potrivite in special pentru un colier?

Daca sunteti in cautarea pentru un lant cu adevarat unic si valoros sau colier, apoi, probabil, diamante colorate, de asemenea, cunoscut sub numele de diamante fantezie, sunt alegerea potrivita pentru tine.

Ele sunt mult mai rare decat diamantele incolore, care sunt, de asemenea, rare. In consecinta, pretul este, de asemenea, ridicat, in special diamantele in culorile roz, rosu si albastru sunt adevarate raritati si sunt foarte cautate in randul colectionarilor.

Cele mai cunoscute trei pietre pretioase sunt colorate si mult mai ieftine si sunt incredibil de frumoase: safir albastru, smarald verde si rubin rosu. Toate cele trei se caracterizeaza printr-o culoare foarte bogata si se combina bine cu metalele pretioase folosite in bijuteriile de inalta calitate: aur galben, aur alb, aur roz si platina.

Cum pot fi combinate diamantele incolore cu pietre pretioase colorate?

Un colier din piatra pretioasa, colier sau pandantiv cu pietre pretioase sunt armonioase, dar in acelasi timp spectaculoase atunci cand se adauga diamante incolore.

Stralucirea clara si stralucitoare a diamantelor evidentiaza culoarea pietrei pretioase cu un efect si mai mare, formand contrastul perfect.

Idei de pietre pretioase pentru vara aceasta

In litoterapie, culoarea albastra ar fi considerata plina de forta, asociata cu moliciunea si seninatatea. Energiile pietrelor albastre ar actiona pozitiv asupra gandurilor noastre. Ele permit sa tina departe de stres, precum si sa impinga undele negative care ne-ar calma spiritul si ne-ar permite sa ne dam incredere in sine.

Acvamarin

Una dintre cele mai mari virtuti ale pietrelor acvamarin este ca pare a fi o piatra de calmare: se presupune ca reduce temerile si calmeaza mintile furioase, precum si evacueaza socurile emotionale.

Topaz

Topazul este considerat o piatra propice relaxarii. O piatra de protectie, ajuta la combaterea starilor de tristete si calmeaza anxietatea.

Safirul albastru

Aceasta piatra pretioasa uimitoare, asociata cu puritatea, ar trebui sa ajute la purificarea si detoxifierea organismului. Se spune ca safirul intareste motivatia si usureaza trecerea momentelor dificile din viata. Se spune ca aceasta piatra pretioasa albastra ajuta la rezolvarea insomniei si la calmarea starilor de furie.

Lapis lazuli

Esti o persoana anxioasa si nervoasa? Lapis lazuli este facut pentru tine! Ar elimina gandurile negative din mintea ta si ar aduce o pace interioara mai profunda. Considerat ca o piatra a comunicarii, ar dezlega blocajele si ar facilita exprimarea personala.

Turcoaz

Turcoazul este o piatra protectoare care ar ajuta la comunicare si ce este mai bine in vremuri de mai putin bine decat sa te deschizi catre ceilalti?

Acestea sunt doar cateva idei pe care le poti lua in calcul in momentul in care vrei sa obtii cele mai bune rezultate cu bijuteriile pe care le porti. Recomandarea noastra este sa alegi de fiecare data ceva care sa te faca sa te simti bine.

Comerciantul de antichități

Ce este Comerciantul de antichități?

Comerciantul de antichități își propune să îi ajute pe jucători să folosească obiectele care au strâns praful epoci de-a rândul în inventar! El este pasionat de colectarea de artefacte din istoria Forge, și va plăti bani frumoși pentru cele mai rare descoperiri!

Cum am acces la Comerciantul de antichități?

La fel ca Taverna prietenilor, Comerciantul de antichități va apărea în oraș ca o ruină dacă nu este deblocat. Când deblocați tehnologia Economie în schema de cercetare din Evul Mediu Timpuriu, veți avea acces la această opțiune. După deblocare, veți vedea la marginea orașului, chiar lângă Taverna prietenilor, un grup de corturi, care găzduiesc Comerciantul de antichități și casa de licitații.

Înainte de deblocare După deblocare

Dați click pe clădire, pentru a pătrunde în lumea incitantă a licitațiilor!

Cum se folosește Comerciantul de antichități?

Comerciantul are propria casă de licitații, și va plăti bani frumoși pentru oboectele nedorite din inventar! Faceți schimb cu el, licitați împotriva altor jucători și obțineți acces la recompense minunate și exclusive!

Dați la schimb obiectele nedorite!

Selectați obiecte de care nu mai aveți nevoie din inventar și oferiți-le comerciantului de antichități, primind în schimb monede comerciale, pe care le puteți cheltui în magazinul său. Obiectele mai valoroase vă vor oferi, de asemenea, o șansă de a câștiga pietre prețioase rare. Puteți crește suma obținută din schimburi, alegând mai mult timp pentru efectuarea lor, sau acceptați o sumă mai mică, pentru a câștiga rapid monedele comerciale și pietrele prețioase! Alegeți ca schimbul să aibă loc în 2, 8 sau 24 de ore. Puteți, de asemenea, să vă creșteți suma rezultată cu Diamante!

Monede comerciale Monedele comerciale se pot obține în schimbul obiectelor date la Comerciantul de antichități. Ele pot fi apoi folosite pentru cumpărături din magazin, sau pentru a câștiga la licitație unul din obiectele exclusiviste puse la bătaie! Monedele comerciale se pot cumpăra și cu Diamante. Pietre prețioase Pietrele prețioase se pot obține în schimbul obiectelor mai rare și valoroase date la Comerciantul de antichități. Ele pot fi apoi folosite pentru cumpărături din magazin. Pietrele prețioase nu se pot folosi la licitații și nici nu pot fi cumpărate cu Diamante.

Pentru a începe un schimb, dați click pe cortul Comerciantului de antichități și apoi pe butonul cu imaginea unei mâini, din dreapta ecranului.

Click apoi pe semnul de plus din partea de sus, pentru a alege ce obiect dați la schimb. După mai multe schimburi, se vor debloca și alte sloturi, ceea ce înseamnă că eficiența crește cu cât dați mai multe obiecte la schimb!

După ce ați selectat obiectul pe care doriți să îl oferiți, selectați Cronometrul pentru intervalul în care să aibă loc schimbul și apoi dați click pe Schimb. Valoarea estimată în monede comerciale și pietre prețioase poate fi văzută în partea dreaptă a ferestrei, înainte de a începe procesul de schimb. Odată ce începe schimbul, obiectele respective vor fi eliminate din inventar. Dacă vă răzgândiți, puteți da click pe anulare până la sfârșitul intervalului de timp! Dacă faceți acest lucru, veți returna obiectele în inventar, așa că nu vă faceți griji, nu veți pierde nimic (cu excepția timpului) dacă vă răzgândiți. Dacă doriți să accelerați procesul, puteți finaliza imediat schimbul, cu ajutorul Diamantelor!

Cât timp se desfășoară schimbul, va apărea un cronometru deasupra clădirii Comerciantului de antichități din oraș, informându-vă despre progresul lui! Când e gata, dați click pe butonul de colectare, pentru a vă primi monedele comerciale și pietrele prețioase!​

Nu în ultimul rând, veți observa în inventar că butonul de ștergere a fost înlocuit cu un buton care vă duce direct la Comerciantul de antichități. Acest lucru ar trebui să vă împiedice să ștergeți din greșeală obiectele valoroase pe care le puteți schimba. Bineînțeles, butonul de ștergere există în continuare pentru elementele care nu pot fi schimbate, cum ar fi pachetele de Puncte Forge sau fragmentele!

La vânătoare de chilipiruri!

Deci ați schimbat vechea și prăfuita Față a străbunilor pe monede comerciale, acum ce urmează?! Comerciantul de antichități are o ofertă pentru voi. Dați click pe clădirea din oraș, pentru a vedea ce oferă. Unele articole pot fi cumpărate doar cu monede comerciale, în timp ce pentru obiectele mai valoroase se cer și pietre prețioase. Nu vedeți nimic ce vă place? Magazinul se modifică în mod regulat, așa că asigurați-vă că verificați des și nu pierdeți ce vă doriți. Dacă vreți ceva special, puteți actualiza magazinul instantaneu cu Diamante.

Dar dacă vedeți ceva ce vă doriți mult, dar nu aveți suficiente monede comerciale? În acest caz, puteți cumpăra monede comerciale suplimentare cu Diamante. În schimb, pietrele prețioase se pot câștiga doar când oferiți articole rare din inventar și nu pot fi achiziționate pentru Diamante.

Vândut pentru cea mai mare ofertă!

Comerciantul de antichități, fiind un bun cunoscător al tuturor lucrurilor din FoE, vă oferă și ocazia de a câștiga articole interesante, precum și unele exclusive, participând la licitația sa. Licitațiile pot fi făcute doar cu monezi comerciale, și licitați împotriva altor jucători! Dacă oferta voastră nu e cea mai mare, monedele sunt returnate în stoc, pentru a fi cheltuite pe altceva dacă decideți că prețul este prea mare. Jucătorul cu cea mai mare sumă la sfârșitul licitației câștigă articolul. De asemenea, dacă licitați în ultimele 30 de secunde, cronometrul se va reseta la 30 de secunde, oferindu-le și altora posibilitatea de a face o ofertă mai bună, așa că rămâneți până în ultima secundă dacă doriți să vă asigurați că veți câștiga!

Premii exclusive la Comerciantul de antichități

La Comerciantul de antichități, se pot obține și obiecte care nu se mai găsesc în altă parte în joc. Aceste recompense sunt unice și se pot obține numai de la Comerciantul de antichități - de la magazin și licitații.

Pachet de modernizare Altarul cunoașterii​

Pachetul de modernizare va crește un Altar al cunoașterii existent la Altarul cunoașterii - Niv. 2! Cu această modernizare, clădirea va produce mai multe monede și, când e motivată, 2 Puncte Forge.

Pachetul de selecție Expoziție de artă​

Pachetul de selecție Expoziție de artă este disponibil numai la Comerciantul de antichități și oferă fie o clădire Expoziție de artă de nivelul 1, fie un pachet de modernizare.

Când folosiți Pachetul de selecție Expoziție de artă, se deschide o fereastră care vă permite să alegeți fie să modernizați o clădire existentă, fie să construiți o Expoziție de artă nivwlul 1. Alegeți „Construire" și puteți amplasa clădirea direct în oraș. Alegeți „Modernizare" și puteți upgrada o clădire existentă din oraș.

Expoziția de artă este o clădire specială 4x4, care poate fi modernizată până la nivelul 8. Ea oferă fericire, populație și monede, iar când este motivată, oferă și provizii, 25 de bunuri și 10 Puncte Forge!

“De la brut la preţios”

de Cristian Horghidan

(gemolog şi faţetor)

Februarie 2020

Șlefuirea pietrelor prețioase

“Mulţumiri lui Dan Giurgiu, preşedintele Centrului Gemologic Român pentru munca deosebită depusă în vederea introducerii şi promovării acestei ştiinţe în România.”

Fațetarea pietrelor prețioase

“Gemologia este ştiinţa studierii, clasificării și evaluării pietrelor preţioase.” Fără a face parte din ştiinţa gemologiei, partea de prelucrare a pietrelor preţioase este în foarte strânsă concordanţă cu aceasta, deoarece ar fi imposibil ca fără să se cunoască proprietăţile fizice şi optice ale unui mineral – care sunt studiate în cadrul gemologiei – să se obţină acele calităţi estetice atât de plăcute privirii, în procesul de prelucrare a acestuia.

Mai mult decât atât, unul din cele patru criterii de evaluare şi clasificare a pietrelor preţioase este „Cut – tăietura”, care „…este de asemenea un element definitoriu în desăvârşirea frumuseţii diamantului. Degeaba avem un diamant frumos din punct de vedere al culorii, mărimii şi a clarităţii dacă este tăiat şi şlefuit greşit.” Desigur, pentru a putea prelucra o piatră brută, trebuie cunoscute: indicele optic de refracţie, duritatea, clivajul şi orice alte elemente ale mineralului, care ne pot ajuta sau ne pot „încurca” în timpul acestui proces. Toate aceste proprietăţi fizice sunt cunoscute datorită ştiinţei gemologiei, care le-a studiat.

„Gemologia şi arta şlefuirii pietrelor preţioase sunt ca doi gemeni inseparabili care se completează până la perfecţiune, îmbinând măiestria şlefuitorului cu ştiinţa gemologiei.” – Dan Giurgiu, preşedinte al Centrului Gemologic Român

Pentru a putea fi prelucrat un mineral, este necesar un dispozitiv de precizie, denumit maşină de faţetat, care este, în mare măsură, definită ca orice dispozitiv care permite utilizatorului să așeze și să şlefuiască fațetele pe un mineral. Mașinile se pot enumera începând cu cele primitive de tip “jamb peg”, până la cele moderne şi sofisticate, extrem de costisitoare, disponibile în comerţ.

O separaţie majoră în rândul maşinilor se află între cele care taie diamante şi cele care nu taie diamante, ci doar alte pietre colorate. Pentru prelucrarea diamantelor sunt necesare echipamentele specializate, iar faţetarea acestora ca ocupație, rareori acoperă decalajul dintre manoperele pentru diamante și non-diamante.

O a doua separare poate fi făcută între faţetarea industrială și cea de tip hobby. Marea majoritate a pietrelor aflate pe piaţă sunt tăiate în străinătate, cu maşini specializate, la nivel industrial.

Însă pietrele personalizate, cu tăieturi neobișnuite sau cele din materiale deosebit de valoroase, vor fi tăiate pe o maşină de faţetat individuală.

Faţetarea (cuvânt inexistent în română, en: faceting)

Tija metalică cu piatra ataşată, se conectează la o maşină de faţetat, cu ajutorul căreia zeci sau sute de feţe minuscule for fi tăiate pe pavilionul şi coroana pietrei preformatate.

Dacă pentru preformatare s-au folosit discuri diamantate cu granulaţie mare, pentru tăierea feţelor se vor folosi discuri cu granulaţie din ce în ce mai mici, deoarece şi suprafeţele ce trebuie tăiate sunt mult mai mici. Acum se dă forma finală a pietrei geme, cand faţetele sunt amplasate în locuri şi la unghiuri foarte precise. Această activitate necesită o îndemânare deosebită şi un timp mare de lucru.

Folosind cu mâna dispozitivul de tăiere, tăietorul folosește coordonatele „Înălțime – Unghi – Index” pentru a tăia fiecare fațetă separat pe coroană și pavilion. Înălțimea va controla adâncimea la care este tăiată fiecare fațetă, unghiul controlează planul pe care sunt tăiate fațetele și indicele sau indexul controlează poziţia amplasării fațetelor.

Coroana și pavilionul sunt tăiate, în esență, pentru a forma un sistem de tip lentilă și reflector, prin care lumina ce pătrunde prin coroană este adunată și concentrată de pavilion, apoi este reflectată spre privitor. Fațetele coroanei formează lentila, adunând lumina din toate direcțiile și concentrând-o pe pavilionul care devine reflector.

Cu toate acestea, nu sunt utilizate aceleași unghiuri pentru fiecare tip de piatră prețioasă. Mineralele diferite au proprietăţi optice diferite (implicit şi unghiuri critice diferite ale luminii refractate) și un tăietor trebuie să fie conștient de acestea, astfel că unghiurile fiecărei fațete trebuie ajustate pentru a maximiza performanțele optice.

Unghiurile utilizate vor varia în funcție de indicele de refracție (RI) al materialului de tăiat. Dacă pavilionul unei pietre prețioase este tăiat prea adânc sau prea puțin adânc, raza de lumină se va intersecta cu fațeta în afara unghiului critic și lumina va trece necontrolat prin piatră.

Foto 1. În timpul tăierii mineralului. Pavilionul începe să prindă formă

Foto 2.O piatră dreptunghiulară în procesul de fațetare după modelul “Step Cut”.

Şlefuirea

Aceasta este ultima etapă. Tăietorul, în funcţie de materialul pietrei prețioase, va folosi discuri speciale de lustruire, care sunt mai fine decât cele de fațetare. Acest proces poate avea o etapă premergătoare de pre-şlefuire, sau nu, în fucţie de materialul de tăiat şi de dimensiunile pietrei. Discurile de şlefuire sunt încărcate fie cu pulbere foarte fină de diamant, fie cu pulberi ale diverşilor oxizi minerali, în fucţie de duritatea și proprietăţile fizice ale mineralului. Fiecare fațetă este lustruită individual, până se obţine o strălucire impecabilă, oferind pietrei un luciu fin.

Foto 3. Faţetele polişate ale sfaleritului

Înainte de a fi tăiată coroana, piatra trebuie remontată în alt dop de tip con, de care va fi lipită cu un deziv special, de zona pavilionului. Această operaţiune se numeşte transfer şi se realizează pe un dispozitiv de precizie, numit “stand de transfer”.

Foto 4.Piatra în standul de transfer şi după înlăturarea dop-ului inițial.

După ce adezivul folosit s-a întărit, se va îndepărta dopul vechi, cu atenţie, astfel încât să nu fie afectată alinierea pietrei. Dopul cu piatra va fi fixat în quill şi se va continua procesul de tăiere şi polişare a faţetelor coroanei.

Foto 5. Secvenţe din procesul de tăiere şi polişare a faţetelor coroanei.

La final, se extrage dopul cu piatra din quill şi se montează într-un adaptor de 45 grade pentru a fi tăiată şi polişată tabla. Se repetă operaţiunile de tăiere/polişare de la faţetare.

Foto 6. Dopul cu piatra montată în adaptorul de 45 grade.

Ultima etapă va fi înlăturarea pietrei din dop şi curăţarea acesteia de adeziv.

Calitatea tăierii

Pentru noi șlefuitorii de pietre prețioase, cuvântul “tăiat” înseamnă mai mult decât forma finală a pietrei prețioase; aceasta include, de asemenea, elementul “calitatea tăieturii”.

Tăietura (șlefuirea) ideală se referă la cât de bine gema a fost tăiată sau cât de bine au fost plasate fațetele pentru o strălucire maximă.

O simplă “piatră colorată”, după o tăiere bună, devine o piatră prețioasă în adevăratul sens al cuvântului.

În combinație cu proporțiile, simetria și polişarea, o piatră bine tăiată ar trebui să aibă o frumusețe care nu numai că vine din culoarea și claritatea sa, dar şi din modul în care lumina interacționează cu fațetele.

Calitatea mineralului brut limitează mult aspectul final al viitoarei pietre prețioase.

Prin urmare tăietorii preferă pietre brute care sunt transparente și fără multe incluziuni.

Unele pietre prețioase sunt rareori clare, astfel încât incluziunile sunt acceptabile în aceste minerale (smaralde, safire, rubine). Culoarea este cel mai important și evident factor de clasificare a pietrelor prețioase. Prioritar la pietrele prețioase colorate este modul în care un faţetor(șlefuitor) gestionează lumina ce intră și iese din piatră, devine un exercițiu de artă.

Un rubin brut cu un roșu mediu saturat și fără incluziuni chiar sub 10X, va genera o piatră prețioasă cu un aspect deosebit, chiar dacă tăietura sau forma sunt șlefuite mai bine.

Culoarea reprezintă aproximativ 60% din valoarea pietrei prețioase. Forma, mărimea și proveniența sunt de asemenea factori care influențează frumusețea și valoarea.

Să ne oprim pentru un minut și să recunoaştem că bijuteriile cu pietrele preţioase sunt personale și reprezintă o reflectare a personalității celei care le poartă.

Prin urmare, de ce am vrea să nu avem şansa unei selecţii a acestora? De ce bijutierii comercializează “pietre prețioase” care “scînteiază” doar pe exterior şi au o zonă “plictisitoare” în mijloc? O problemă importantă legată de acest lucru, este aceea că, datorită diferitelor motive, însă în special financiare, prea mulți bijutieri sau dealeri, cred că pietrele prețioase tăiate slab calitativ sunt suficient de “bune”. Lucru total greșit. Este preferabil o piatră prețioasă mai mică dar cu proprietăți gemologice superioare decât o piatră prețioasă mare și ,,inertă,,

Atunci când fațetele centrale ale pavilionului sunt tăiate greșit, lumina fie trece prin piatră astfel încât vedem ce se află în spatele acesteia (acest fenomen se numește “windowing”) ,,fereasta centrală întunecată ,,fie unghiurile pavilionului sunt prea adânci, caz în care piatra va avea o culoare întunecată (shallow).

Tăietura ideală, majoritatea luminii intrate este reflectată de pavilion şi întoarsă prin coroană. Tăietură prea adâncă, lumina intră prin coroană şi se pierde prin pavilion în lateral. Tăietură superficială, lumina intrată prin coroană se pierde prin pavilion.

La fel, dacă se observă reflexia rondistului sub tablă, fenomenul se numeşte “ochi de peşte” sau “fisheye”, iar în momentul în care se acumulează impurități în jurul marginii monturii, reflexia rondistului va fi culoarea impurităților de obicei gri sau maro diminuând frumusețea pietrei prețioase.

Aceste tipuri de tăiere sunt rareori atractive, însă sunt şi excepţii în cazurile în care este necesară observarea unor detalii tăiate în pavilion sau culoarea pietrei este prea închisă (ex. iolit).

“Tăierea slabă aparține unui epoci trecute când clienții nu erau educați sau suficient de pretențioși pentru a se îngriji de calitatea bijuteriilor lor.” (John Dyer)

“Tăierea nativă” indică adesea un stil brut, referindu-se mai mult la o metodă învechită de tăiere și astfel o lipsă de precizie. Încă există pe piață astăzi pietre nativ tăiate care au fost faţetate cu un dispozitiv “jamb-peg”.

Foto 7. Dispozitiv “Jamb Peg”

Piatra se prinde de un ,,fus,, din lemn denumit dop (D) care este rotit în timpul tăierii pentru a obţine faţetele, iar unghiurile fiecărei faţete sunt controlate prin introducerea mai ascuţită a dop-ului în orificile elementului din dreapta (E). Controlul de adâncime al tăieturii este dat de presiunea exercitată de mâna tăietorului şi cantitatea de timp în care piatra rămâne în contact cu discul de șlefuire.

La acest tip contururile sunt adesea asimetrice și fațetele nu sunt bine plasate, în timp ce pavilioanele au fațete suplimentare, rânduri inegale, întâlnirea necorespunzătoare a fațetelor și a caletului descentrat.

“Tăietura comercială” include multe forme consacrate, dar calitatea tăierii este mai bună, în special contururile sunt uniforme și simetrice și există o mult mai bună simetrie a fațetelor.

Termenul comercial se referă numai la calitatea generală a tăierii nu și la calitatea generală a materialului gemologic.

De cele mai multe ori, pietrele tăiate nativ sau comercial nu au unghiurile potrivite şi este necesară retăierea lor, cu pierderile implicite financiar şi de material.

Foto 8. Tăieturi comerciale

Granița între tăierea comercială și pietrele tăiate nativ este oarecum ambiguă, la fel cum frontiera dintre tăieturile comerciale și cele de designer este de asemenea ambiguă.

Foto 9. Tăieturi de designer sau tăieturi de precizie

“Tăieturile de designer” (tăieturi de precizie) sunt cel mai bine descrise ca cele în care designerul creează un stil unic, modelul utilizând aranjamente neobișnuite de fațete în timp ce sunt utilizate metode tradiționale de faţetare.

Scopul designerului este de cele mai multe ori de a crea un aspect unic, fie că este strălucitor sau au fost lăsate intenționat ferestre mate ca parte a modelului. Acest stil este mai bine cunoscut ca tăieturi de precizie (precision cut).

La fel şi aici se face distincţie între designer şi artizan. Cea mai bună analogie este cea cu industria auto, în care designerul crează un model care este apoi reprodus de către artizani sau meşteşugari de mii de ori la nivel industrial. Aici este punctul în care designerul face diferenţa între “tăieturile de designer” şi “tăieturile de precizie” executate repetitiv de artizani.

Foto 10. Tăieturi fanteziste şi de creaţie artistică

Tăieturi fanteziste şi de creaţie artistică includ ambele tipuri de tăieri, cele cu faţete drepte şi cu fețe concave realizate cu dispozitive speciale.

Majoritatea acestor modele au un aranjament unic de caneluri polişate pe pavilion sau pe coroană, care creează un contur dinamic şi ajută la crearea de noi modele de strălucire sau lumină, și care nu sunt posibile folosind metodele convenționale de faţetare.

Este important să realizați că adesea tăietorul de pietre preţioase trebuie să aleagă şi să facă diferite compromisuri. De exemplu, un tăietor are în lucru o bucată foarte subțire de piatră brută care se întâmplă să fie foarte rară. Are variante, fie să taie mai multe pietre mici din brut la unghiurile potrivite, fie taie o singură piatră mai mare, care va fi faţetată destul de superficial (windowed). În multe cazuri, valoarea rezultată în oricare din scenarile de mai sus va fi cam la fel, cu mici posibilităţi ca una din ele sa fie mai avantajoasă. Poate că, dacă taie acea piatră brută într-o singură piatră şi aceasta va fi cea mai mare piatră tăiată din această specie rară, tăietorul poate opta pentru tăierea în acest fel a acestei pietre unice. La fel se întâmplă şi în cazul pietrelor ce prezintă incluziuni. Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare.

Tipuri de tăieturi

Tăietura briliant (brilliant cut)

Foto 11.Tipuri de tăieturi

Poate fi rotundă (cea mai cunoscută), ovală, pară, cushion (perna), triunghiulară, etc.Specific acestui stil de tăietură sunt faţetele triunghiulare şi cele în formă de romb (zmeu).

Tăietura mixtă (mixed cut)

Foto 12.Tăieturi mixte

La acest stil sunt utilizate atât elemente din tăietura briliant cât şi din stilul în trepte.

Tăietura fără faţete sau caboşon

Foto 13.Tăieturi caboşon

Termenul “Cabochon” este adesea folosit pentru a descrie orice formă de piatră prețioasă cu proprietăți gemologice optime pentru șlefuire, sculptată sau fațetată. În cazul pietrelor cu asterism, cum ar fi rubinele stea, crisoberilul sau turmalina “ochi de pisică”, un platou oval înalt sau rotund este necesar pentru a face vizibil acest efect optic, care nu ar putea fi observat în cazul feţelor.

La acest stil pot fi folosite pietre de la transparent la opac sau mat, iar cea mai des folosită formă este cea ovală.

Toată lumea mă întreabă „Cum de te-ai hotărât să tai pietre?”

Înainte de a deveni faţetor, am lucrat în domeniul IT, o activitate care este și ea este adictivă. După ce m-am retras, obosit cumva de calculatoare am descoperit în curtea mea mai multe pietre care mi s-au părut interesante, mai ales datorită culorii, desenelor și formelor, despre care am aflat ulterior că sunt jasp și agat. Deoarece nu știam nimic despre știința studierii pietrelor preţioase – care am descoperit târziu că se numește gemologie – am început să citesc și să mă documentez. Cred că atunci m-a prins „virusul” pietrelor prețioase. După aceea, indiferent de „tratamentul” pe care l-am luat, trebuie să recunosc înfrângerea mea în fața acestei „boli”, care este incurabilă, dar plină de satisfacții. Vârsta, vederea slabă sau tremurul mâinilor nu sunt un motiv pentru a nu tăia pietre prețioase. Dar, după ce ați început este ca și cum ați gusta o prăjitură bună: nu o lăsați până când nu o terminați. Apoi vrei alta … și alta … și alta … și nu mai vrei să te oprești!

Pentru că nu eram mulţumit de cum arătau pietrele găsite în curte, mi-am spus „de ce să nu încerc să le prelucrez, astfel încât să arate mai bine?”. Acesta este motivul pentru care m-am întors în atelier și așa mi-am construit primul dispozitiv de tip „Jamb Peg”, apoi am evoluat la model de tip „Lee” cu mast, iar acum dețin mai multe mașini de fațetat de înaltă precizie și toate tipurile de dispozitive de debitat şi accesorii pentru pietre preţioase. Chiar am dezvoltat aliaje și mi-am fabricat propriile discuri de polişat pietre.

Evident, în spatele acestei activități de fațetare a pietrelor prețioase, se află mult studiu, muncă, perseverență, dar mai ales multă răbdare. Totuși, așa cum am mai spus, această activitate este foarte plină de satisfacții. De fiecare dată când o piatră nouă este tăiată sunt surprins de rezultat, chiar dacă știam cum ar trebui să arate piatra finală.

Faţetare plăcută!

Cris

  • Stefan Ciobanu
  • February 20,2023

Leave a Reply