Palat De Lux

Comisar de poliţie suspectat c-a închis ochii la neregulile taximetriştilor. Ce valoare ridicolă are ceasul pe care l-ar fi acceptat drept mită

by Stefan Ciobanu
May 10,2022

Iulian Cloşcă, comisar la Biroul Rutier Roman al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ, este cercetat penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău. Acuzaţia care i se aduce este luare de mită, anchetatorii hotărând să nu ceară arestarea, măsura luată fiind controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Poliţistul a contestat decizia procurorilor, cererea fiind înregistrată, pe 4 mai, la Tribunalul Neamţ. Pentru soluţionarea cauzei primul termen de judecată a fost stabilit pentru ziua de miercuri, 6 mai 2020.

Cercetările în cazul Iulian Cloşcă au început la finalul anului 2019, când au apărut informaţii că ofiţerul a stabilit o înţelegere cu patronul unei firme de taximetrie din Roman, în schimbul unor atenţii, poliţistul urmând să „închidă ochii“.

Anchetatorii au indicii că Iulian Cloşcă s-ar fi anagajat ca, în schimbul şpăgii, să nu-i sancţioneze pe şoferii de la societatea de taximetrie, dacă i-ar fi prins săvârşind contravenţii sau infracţiuni la regimul circulaţiei în timp ce se aflau la serviciu. Anchetatorii susţin că pactul între comisar şi patronul firmei s-a concretizat prin oferirea unui smartwatch, evaluat la suma de aproximativ 1.500 de lei.

Ar fi trebuit să urmeze, potrivit datelor din dosar, şi o a doua mită, fiind vorba de un telefon performant. Se pare că acest lucru nu s-a mai petrecut, motivul urmând a fi stabilit de procurorii care instrumentează dosarul.

Pentru că este cercetat penal, comisarul Iulian Ioan Cloşcă a fost pus la dispoziţia Poliţiei Neamţ şi nu-şi va mai putea îndeplini atribuţiunile de serviciu de până acum, efectuând doar activităţi care

nu implică lucrul cu publicul.

„Inculpatul ar fi pretins şi primit bunuri în valoare de aproximativ 1.500 lei“

Conform DNA, măsura controllului judiciar în cazul poliţistului a fost luată în ultima zi a lunii trecute:

„Pe 30.04.2020, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu 30.04.2020, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Măsura preventivă a fost dispusă având în vedere împrejurarea că, în perioada noiembrie - decembrie 2019, inculpatul ar fi pretins şi primit bunuri în valoare de aproximativ 1.500 lei, de la administratorul unei societăţi de transport persoane, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea eventualele contravenţii la regimul circulaţiei“, a precizat DNA, pentru zco.

Fiind în control judiciar, poliţistul trebuie să respecte câteva obligaţii, între care aceea de a nu părăsi ţara decât cu încuviinţarea organului judiciar şi de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

El a mai fost obligat la a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta, respectiv aceea de constatare şi sancţionare a abaterilor la regimul circulaţiei rutiere. Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar

se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Revenind la dispozitivul care i-a adus dosar penal poliţistului, smartwatch este un ceas de mână electronic cu funcţii avansate şi caracteristicile unui telefon inteligent. Este capabil să afişeze pe un ecran tactil diferite informaţii sub formă de text şi grafice, să redea muzică, să afişeze mail-uri, să preia şi să iniţieze apeluri şi să fotografieze.

Poate fi folosit şi de sportivi, afişând distanţa parcursă, viteza de alergare, consumul de calorii, prognoza meteo, busolă, GPS, altimetru şi barometru. Alte funcţii sunt monitorizarea ritmului cardiac şi temperatura corpului.

  • Stefan Ciobanu
  • May 10,2022

Leave a Reply