Ceasurile de mână s-au dezvoltat pe platforma ceasurilor portabile, care au apărut pentru prima dată în secolul al XV-lea în Europa şi care erau operate de arcuri.
Înainte ca ele să devină populare în întreaga lume, erau purtate în buzunare, ataşate de un lănţişor şi aveau capac.Ceasurile de mână, aşa cum le ştim noi, au fost purtate aproape exclusiv de femei, în timp ce bărbaţii au folosit ceasuri de buzunar până la începutul secolului 20. Ele au fost purtate pentru prima dată de bărbaţii militari spre sfârşitul secolului 19 când a devenit importantă sincronizarea tacticilor în timpul războiului.
Ceasurile mecanice, preferate de mulţi
În era tehnoligiei se mai produc, încă, milioane de ceasuri mecanice, mulţi fiind fascinaţi de acel ticăit, dar şi de durata de viaţă, mai ales că au fost “up-datate” în timp, cu mecanisme de control cu frecare redusă, mult mai eficiente. În plus, ceasurile mecanice pot fi reparate de ceasornicari pricepuţi.
FOTO Unul dintre primele ceasuri de mănă făcut de compania numită Waltham Watch Company, ceasul a fost purtat de soldaţ în primul Război Mondial (Deutsches Uhrenmuseum, Inv. 47-3352). wikipediarg
Specialiştii în domeniu spun că ceasurile cu cuarţ rezistă fără probleme 15 ani, însă, un ceas mecanic poate atinge 100 de ani de viaţă. Acestea sunt de o complexitate care uluieşte. Cu ajutorul unor minuscule roţi dinţate şi arcuri afişează informaţii despre timp şi astronomie. Chiar dacă producători precum Apple sau Samsung au ieşit pe piaţă cu ceasuri inteligente, care încorporează tehnologii care mai de care mai interesante, rezistente chiar la apă, durata lor de viaţă este mică.
Bătălia dintre Apple şi Rolex
Sunt exacte, sunt frumoase şi, ce-i drept, nu pentru orice buzunar. Rolex este Rolex pentru un motiv. Are un statut şi o reputaţie cultivate în peste 100 de ani de existenţă. De-a lungul timpului, Rolex a ieşit pe piaţă cu inovaţii în ceasornicărie greu de crezut la vremea respectivă, dar care au rezistat.
Apple a anuţat de curând că noul său SmartWatch este numărul 2 în lume în ceea ce priveşte veiturile încasate în 2015, după Rolex, însă este greu de crezut că firma americană va produce ceasuri placate cu aur precum Rolex, al căror preţ ajunge la zeci de mii de dolari, sau depăşeşte chiar un milion, în cazul celor din ediţie limitată.
Istoria ceasului de mână
În 1838, Louis Audemars inventează mecanismul de întoarcere şi fixare cu coroană, iar 30 de ani maai târziu, Patek Philippe produce primul ceas de mână. În 1871 Aaros Dennison de la IWC (International Watch Company) realizează carcasa rezistentă la apă, iar în 1902 apare primul ceas de mână Omega. 12 ani mai tâziu apare primul ceas de mână cu alarmă, fabricat de Eterna.
În 1923 este inventat primul ceas de mână automatic de către John Hardwood, iar în 1925 Patek Philippe produce primul ceas de mână cu calendar perpetuu. În 1927 este realizat primul ceas subacvatic Rolex Oyster, iar în 1945 primul ceas de mână cu afişaj pentru dată partă numele de Rolex Date.
De asemenea, doi ani mai tâziu, aceeaşi firmă produce Rolex Submariner, capabil să reziste la adâncimi de 300 metri.
În 1953 este realizat primul ceas cu baterie, de către Lips, iar patru nai mai târziu Hamilton produce primul ceas electric. În 1969 Longines produce primul ceas cu quartz cybernetic, în 1972 Audemars Piguet produce primul ceas de lux din oţel inoxidabil, iar în acelaşi an, Longines prezintă un ceas cu afişaj LCD.