Care este diferența dintre cronograf și cronometru – Dacă sunteți nou în lumea ceasurilor mecanice, probabil că descoperiți rapid că există o mulțime de terminologii confuze care vă vor ameti. Unele cuvinte sună foarte diferit, dar se referă de fapt la același lucru, în timp ce altele par aproape interschimbabile și totuși sunt diametral opuse.
Un exemplu clasic de confuzie este enigma cronograf / cronometru, făcut cu atât mai confuz prin faptul că un cronograf poate fi un cronometru și invers. Pentru a vă ajuta să vă clarificați lucrurile, vom explica acești doi termeni diferiți, simplu și clar mai jos, împreună cu câteva exemple.
Cel mai bun loc pentru a începe este cu câteva definiții simple ale fiecăruia.
Ceas cronograf
Primul lucru pe care trbuie sa-l intelegeti este că un cronograf nu este un ceas în sine. Un cronograf este o funcție suplimentară (denumită o complicație în lumea ceasurilor mecanice ) pe care o poate îndeplini un ceas care indică ore, minute și secunde. În acest caz, rolul acestei functii este de a urmări și indica separat timpul scurs pe perioade definite. Probabil știți acest lucru mai des ca cronometru.
Într-un cronograf, cel puțin o mână poate fi pornită, oprită și revenită la zero, la cerere, pentru a măsura durata de timp la o cincime, zecime sau chiar sutime de secundă. Deși aspectul cadranelor ceasurilor echipate cu cronograf poate varia într-o anumită măsură, în mod normal vor exista două contoare secundare pentru minute și ore (de obicei 30 de minute și 12 ore), care totalizează numărul de rotații efectuate de mâna cronografului central (care măsoară secunde).
Un exemplu clasic de cronograf simplu este Omega Speedmaster Professional. Desigur, există o serie de variante ale acestui model, dar majoritatea au un aspect de bază 3-6-9 pentru afișajele cronografului. Contorul de 30 de minute este afișat la ora 3, contorul de 12 ore la ora 6. Există un împingător pe ambele părți ale coroanei, care se află pe partea laterală a carcasei. Cel de sus se oprește și pornește mecanismul cronografului, în timp ce cel de jos resetează toți indicatorii.
Acesta este un cronograf simplu. Există, de asemenea, variații suplimentare care sunt mai complexe, cum ar fi un mono-împingător, care, așa cum sugerează și numele, folosește un singur împingător pentru a opri, porni și reseta cronograful. Un cronograf rattrapante sau fracțiune de secundă vă permite să cronometrați diferite evenimente care încep în același timp, dar nu se termină împreună. Acest lucru este posibil prin două mâini cronograf, care se deplasează sincronizate între ele, dar pot fi oprite independent (împărțite) pentru a înregistra un timp intermediar. Odată ce timpul a fost citit, o altă apăsare pe butonul din dreapta determină mâna să revină instantaneu la mâna cronografului. În sfârșit, funcția fly-back permite resetarea instantanee a mâinii cronografului la zero și repornirea imediat apăsând o dată pe butonul cronografului.
Ceas cronometru
Un cronometru, pe de altă parte, nu este o complicație sau o funcție suplimentară pe care o îndeplinește un ceas, deși sună foarte mult ca una. În schimb, un cronometru este termenul folosit pentru a desemna un ceas de înaltă precizie cu un afișaj de secunde a cărui acuratețe a mișcării a fost controlată pe o perioadă de câteva zile în poziții diferite și la temperaturi diferite de către un organism neutru oficial. Numai mecanismele care au îndeplinit criteriile de precizie ale ISO 3159 sau echivalentul acestuia sunt eliberate cu un certificat oficial de cronometru.
În Elveția, organismul de certificare se numește Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres , deși este mai cunoscut sub numele de COSC. Ca atare, un cronometru certificat COSC denotă un ceas a cărui mișcare și-a demonstrat cu succes acuratețea și consistența ratei de peste cincisprezece zile de teste la una dintre facilitățile oficiale de testare ale COSC. Fiecare ceas este testat în cinci poziții și la temperaturi diferite și este certificat ca având o precizie de -4 / + 6 secunde pe zi.
Unii producători au dus conceptul de certificare cronometru cu un pas mai departe. Probabil că cel mai faimos dintre acestea este Rolex, care și-a dezvoltat propria certificare Superlative Chronometer. O mișcare Rolex cu acest titlu a fost certificată ca si un cronometru elvețian de către COSC și apoi testată a doua oară de Rolex – după ce mișcarea este încorporată – folosind o tehnologie special dezvoltată. Prin urmare, un ceas Rolex Superlative Chronometer oferă o precizie de -2 / +2 secunde pe zi.
Nu ar trebui să vă surprindă să aflați că Rolex Cosmograph Daytona , probabil unul dintre cele mai renumite și căutate ceasuri cronograf mecanice din lume, este, de asemenea, certificat pentru cronometru. Nu este doar Rolex, totuși, Panerai Mare Nostrum 42mm PAM00716 este un alt exemplu de cronograf certificat, la fel ca și noul Breitling Navitimer 8 B01.
Unii puriști ajung chiar să afirme că acuratețea orelor înregistrate poate fi garantată numai dacă ceasul cronograf a îndeplinit criteriile etichetei „cronometru”, cu toate acestea, doar aproximativ 3% din ceasurile elvețiene fabricate anual sunt certificate COSC și un procent și mai mic dintre acestea sunt cronografe. Indiferent de punctul dvs. de vedere, cel puțin acum, cand stiti diferența dintre cronograf și cronometru , puteți explica diferența dintre un ceas cronograf și un ceas cronometru.